Condensvorming aan de buitenzijde van de ramen

Ramen die aan de buitenzijde beslagen zijn, komen meestal voor wanneer de buitentemperatuur laag is en de relatieve luchtvochtigheid hoog. Door de hoge isolatiewaarde van dubbel of HR++ glas ontstaat dan condens. Die condens is misschien minder fraai, maar het is enkel een teken dat uw kozijnen uitstekend isoleren. Want de buitenste glasplaat wordt niet opgewarmd door de warmte van binnen. De koude en vochtige lucht buiten is als condens zichtbaar op het glas, net zo lang totdat de buitenste glasplaat door de zon ook opgewarmd is. Een teken dus dat u geen warmte van binnen verliest!

Vaak is de condens er heel vroeg in de ochtend en verdwijnt deze vanzelf in de loop van de ochtend als de temperatuur oploopt en de luchtvochtigheid afneemt. De zeer hoge warmte-isolatie van het glas is dus in dit geval een ‘nadeel’. U kunt de condensvorming dan ook niet voorkomen. Hoe vaak u de ramen ook droogwrijft, de condens zal terugkeren zolang de buitentemperatuur niet hoger wordt en de luchtvochtigheid niet lager wordt.

Maar niet al mijn ramen zijn beslagen. Hoe kan dat dan? Dat komt doordat ook de wind, eventuele beschutting van struiken en overkappingen een rol spelen. Dat bijvoorbeeld alleen de ramen aan de voorzijde van het huis beslagen zijn, wil niet zeggen dat er iets mis is met de isolatie. Enkel dat bijvoorbeeld de wind hier geen vrij spel heeft.

Conclusie: het ligt in de meeste gevallen niet aan uw ramen als er condensvorming optreedt, maar aan de combinatie van temperatuur en vochtigheid en het verschil tussen binnen en buiten. Niets om u zorgen over te maken!

Heeft u een vraag?

Neem direct contact met ons op
  Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.

  captcha

  of bel 010 434 42 99

  Maatwerk

  Eigen montage

  Deskudig advies

  10 jaar garantie